Interview JobMaatje Monique

 JobMaatje helpt bij zoektocht naar werk

Het zoeken naar werk is een ingewikkeld proces, zeker om  alleen te doen. Daarom verzorgt Stichting JobHulp Culemborg al ruim 5 jaar de JobGroep; een serie van 8 bijeenkomsten, waarin werkzoekenden gezamenlijk aan de slag gaan met diverse thema’s en elkaar steunen bij het zoeken naar een passende job.

Daarnaast helpt JobHulp met speciaal getrainde JobMaatjes. In het kader van 2021: het jaar van de vrijwillige inzet, vertelt JobMaatje Monique hoe zij het ervaart om JobMaatje te zijn bij JobHulp Culemborg en wat ze zoal doet: “Ik ben nu ongeveer 1,5 jaar JobMaatje. Ik vind het leuk en zinvol. Ik help mensen naar werk en alles wat daarbij komt kijken. Om weer actief te gaan solliciteren moet je je energiek voelen en dat moet je ook uitstralen. Soms heb je dat even niet – om wat voor reden dan ook. Dan heb je hulp nodig. Ik heb zelf in die situatie gezeten en weet dus waar het over gaat. Ook heb ik bijna 20 jaar ervaring als HR-adviseur en ik heb in al die jaren heel veel sollicitatiegesprekken gevoerd. Deze beide ervaringen kan ik mooi inzetten om andere mensen op weg te helpen. Ik probeer erachter te komen wat mensen drijft. Ook help ik bijvoorbeeld bij het opstellen van een goed CV of bij de voorbereiding van een sollicitatiegesprek; alles wat er nodig is op dat moment.”

Het doen van vrijwilligerswerk bij JobHulp Culemborg levert Monique ook veel op: “Ik draag er op een zinvolle manier aan bij, dat mensen duurzaam op de juiste (vrijwilligers-)werkplek belanden. Dus op een plek die bij ze past voor een langere tijd. Dat geeft mij veel voldoening. Sterker nog, ik krijg er zelf ook energie van! Hoe fijn is het als je anderen vooruit kunt helpen met je eigen ervaring. Ook is er een leuk team van JobMaatjes. We komen eens per anderhalve maand bij elkaar. In deze sessies is er ruimte voor het delen van ervaringen en je eigen persoonlijke ontwikkeling.”

Monique raadt het andere mensen aan om JobMaatje te worden: “Het is fijn om anderen te helpen op weg naar werk. Ik vind het erg leuk om deel uit te maken van een motiverend en inspirerend team van JobMaatjes. Je leert nieuwe dingen van je teamgenoten en ze houden je lekker scherp.

Tot slot geeft Monique nog een tip voor werkzoekenden: “Je hebt lichtjes in de ogen nodig om te kunnen solliciteren. Daarmee bedoel ik dat je je energiek moet voelen en dat jouw ogen als het ware echt moeten sprankelen. Dan weet je dat je er klaar voor bent! Soms ben je die lichtjes, om wat voor reden dan ook, kwijt en moet je ze eerst terugvinden. Ook daar kunnen wij als JobMaatjes bij helpen.”

Ben je werkzoekend en kan je wel wat hulp gebruiken? Mail naar jobhulp@gmail.com, dan ontvang je een intakeformulier en volgt een intakegesprek. Dit is belangrijke input voor ons om de juiste match te maken met één van onze JobMaatjes.

Ook zoeken we nog vrijwilligers die het leuk vinden om als JobMaatje iemand verder te helpen in zijn of haar zoektocht naar werk. Heb je interesse? Mail naar jobhulp@gmail.com.

Advertentie