Interview SIV-maatje Petra van der Zande

JobHulp Culemborg zoekt maatjes!

Stichting JobHulp Culemborg verzorgt diverse trainingen voor werkzoekenden, en biedt aanvullend daarop individuele begeleiding met een Maatje (een getrainde vrijwilliger). Vanwege het groeiend aantal werkzoekenden die bij JobHulp Culemborg aankloppen, zijn we dringend op zoek naar nieuwe maatjes die ons gezellige team willen versterken!

Coördinator Jolanda Althuis, oprichtster van de stichting in 2014, interviewt Petra van der Zande, die al een aantal jaar Maatje is bij JobHulp Culemborg. Petra werkt als SIV Maatje, waarbij ze deelnemers begeleidt die eerst onze Stap in Vrijwilligerswerk (SIV) training gevolgd hebben. Hoe zij het ervaart om maatje te zijn, vertelt ze graag:

img_3831“Het is heel leuk om voor mensen een steuntje in de rug te zijn. Als maatje help je iemand op weg naar een leuke vrijwilligerswerkplek. De deelnemers willen heel graag iets gaan doen, maar weten niet zo goed hoe ze het moeten aanpakken. Je trekt een aantal stappen met iemand op, gaat mee naar het kennismakingsgesprek bij de vrijwilligersorganisatie en gaat soms mee om de eerste keer vrijwilligerswerk doen. Als iemand eenmaal op zijn of haar plek zit, houd je nog contact om te vragen hoe alles verloopt en eventuele moeilijkheden te bespreken.”

En niet alleen de deelnemer heeft er wat aan, ook voor het maatje, in dit geval Petra, levert het doen van vrijwilligerswerk het nodige op: “Als maatje voel je mee met wat de ander beleeft. Je loopt een stukje met de ander op, dat is erg bijzonder. Daar komt ook nog bij dat je zelf je tijd kunt indelen, het is heel flexibel. Het leuke is, ik houd erg van lekker eten en snoepen! Onder tussen heb ik heerlijke recepten gekregen van al het lekkers wat ik overal tijdens mijn bezoekjes ontvang. Van baklava, tot het maken van tajine. Doordat je met verschillende culturen te maken hebt, leer je op verschillende wijzen naar situaties te kijken. Dit verruimt je blik en maakt je milder. Je verdiept je in de normen en waarden van de ander, die zijn niet slechter of beter maar ‘gewoon anders’.”

Je bent onderdeel van een team van vrijwilligers, maar werkt ook redelijk individueel, in je persoonlijke begeleiding van de werkzoekende. Hoe ervaar je dit?

“De coördinatoren zijn enorm gedreven! Je voelt in alles de aandacht en gedrevenheid. Contact met de andere maatjes is er op maandelijkse intervisie-avonden, en er worden leuke, gezellige bijeenkomsten georganiseerd, waarbij je als maatje in het zonnetje wordt gezet!”

Waarom zouden mensen maatje ‘moeten’ worden bij JobHulp Culemborg?

“Wil je een betere en mooiere wereld om je heen, waar je je veilig en vrij kunt bewegen en uitspreken? Word dan een maatje! Waarom elkaar alleen helpen bij rampen en tegenspoed? Onwetendheid over elkaar maakt angstig. Sla die brug en reik je helpende hand aan diegene die vooruit wil.”

Lijkt het jou ook leuk om maatje te worden? We zoeken JobMaatjes, die werkzoekenden begeleiden naar een nieuwe, betaalde baan. En SIV Maatjes, waarbij deelnemers uit de Stap in Vrijwilligerswerk training begeleid worden richting passend vrijwilligerswerk. Heb jij interesse en compassie in je medemens? Wil jij een uur of twee per week vrijmaken om iemand te ondersteunen, begeleiden en motiveren? Meld je dan nu aan via jobhulp@gmail.com en je wordt uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. Voor meer informatie, kijk op onze website www.jobhulp.org of bel met Shelly Bilgen, 06 419 414 31.

Advertentie